Şimdiye Kadar Nasıl Fark Etmediğinizi Merak Edeceğiniz İlginç Gerçek: Yara İzleri Neden Toz Toplamıyor?
Günlük hayatınızda çok fazla toza maruz kalmıyorsanız bu durumu fark etmemiş olabilirsiniz ancak İşi gereği çok fazla toza ve kire maruz kalanlar bunu mutlaka fark etmiştir.ve bunu sorguladı.
Peki ya yara izleri? Onu cildimizin diğer kısımlarından farklı kılan nedir?
Cilt, içerdiği kasları ve organları koruyan doku katmanlarından oluşan en büyük organlarımızdan biridir.
Cildin bu dokusu ortamdaki mikroplara ve diğer yabancı elementlere karşı ilk savunma hattıdır. Vücut sıcaklığının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar ve Sıcak, soğuk gibi duyuları algılamamızı sağlar.
Ancak bazı nedenlerden dolayı yaralanmalarla karşı karşıya kalan cildimiz, Bu izlerden dolayı farklı bir doku alanına dönüşür.Bu farklılık kızarıklık, kabarma, renk değişikliği gibi gözle görülür değişikliklerle kendini gösterir.
Normal cilt dokusu ile skar dokusu arasında bazı farklılıklar vardır.
Cildimiz herhangi bir hasar aldığında ve o bölge yaraya dönüştüğünde Yaralanan bölge artık vücudumuzun geri kalan dokusuyla tam olarak aynı özelliklere sahip değildir. Elbette bu alanların her ikisi de altta yatan kasları, kemikleri ve bağları içermeye devam ediyor. Aynı zamanda üç ana katmandan oluşur: epidermis, dermis ve hipodermis.
Ancak bu iki farklı doku, kollajen liflerinin birbirine bağlanma şekli açısından farklılık gösterir. Normal cilt dokusu, birbirine bağlı rastgele yönlendirilmiş Kollajen liflerden oluşurken; bir tarafta yaralı doku ve birbirine paralel yönlendirilmişKollajen liflerinden oluşur.
Aslında yara izlerimizin toz toplamaması da bu doku farklılığıyla ilgilidir.
Yara izlerinin oluşması ciltte biyolojik yara onarım sürecinin başladığının göstergesidir. Bu yaralı bölge yaralanma sonrasında da ortaya çıkar, normal derinin yerini alan fibröz doku alanıdönüşür .
Yine normal cilt dokusundan farklı olarak bu bölgelerde kolajen lifleri birbirine paralel bağlanır. Ter bezleri içermediğinden kir ve toz yara izine yapışmaz.